Proč jsou oleje a tuky nepostradatelné – a to i při dietě

98b60cf9-b6c8-4dd7-b7e3-5f28841d57f3

Lidé si často myslí, že aby zhubli, budou muset ze své stravy vyřadit veškeré tuky. I přes rozšířené přesvědčení tomu tak vůbec není. I když jsou oleje a tuky bohatým zdrojem energie, jsou taky životně důležité pro fungování našeho těla, protože zajišťují mnoho jeho základních funkcí. Dokonce platí, že strava zcela zbavená tuků může být škodlivá. Tuk je kromě toho také nositelem chutí, a proto jídlo bez tuku není tak chutné. Do komerčních nízkotučných výrobků se často přidává cukr, škrob a další přísady, které mají zlepšit chuť výrobku, což taky není příliš zdravé! Namísto toho, abychom se tuku vyhýbali úplně, je důležitější vybírat si správné druhy tuků.

 

Tuky jsou pro nás životně důležité

Tuky zastávají v našich tělech kriticky důležitou úlohu. Najdeme je v membránách všech buněk našeho těla. Tuková tkáň chrání naše vnitřní orgány a tuky fungují také jako přenašeče dodávající našemu tělu v tucích rozpustné vitaminy. Tuky jsou také nezbytné pro náš tělesný metabolismus. Není ale tuk jako tuk. Každý typ tuku má jinou chemickou strukturu a působí na tělo jinak. Také nadměrný příjem tuků je škodlivý a může vést k vysokému obsahu lipidů v krvi, které pak tělo musí někde uložit.

 

Nejdůležitější je kvalita

V zásadě platí, že bychom měli být opatrní při používání živočišných tuků. Rostlinné a ořechové oleje obsahují blahodárné mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny a dále také vitamin E. Oproti tomu tuk obsažený v mase, másle a sádle obsahuje nasycené mastné kyseliny.

 

Z tohoto pravidla existují také výjimky. Kokosový olej obsahuje mastné kyseliny se středně dlouhým molekulovým řetězcem, které mají jiné výhody. A tuky z tučných ryb – například lososa, sledě, nebo makrely – obsahují omega-3 mastné kyseliny působící blahodárně na srdce. Tyto mastné kyseliny působí příznivě na metabolismus tuků.

 

Dávejte pozor na skryté tuky

Většina olejů a tuků, které zkonzumujeme, je skryta v hotových potravinách, které nakoupíme. Pečivo, sušenky, croissanty, sýr, pizza – to vše obsahuje neviditelné tuky.

Nejlepší informace o tuku obsaženém ve výrobku získáme, když si přečteme informace o složení výrobku. Možná budete překvapeni, jak mnoho tuku se skrývá v některých potravinách, které běžně jíte. Tyto výrobky často obsahují tuk ve formě ztužených olejů nebo trans tuků. Když tedy nakupujete potraviny, hledejte výrobky, které mají na etiketě uvedeno „neobsahuje trans tuky“.

 

Tuky používejte střídmě

Tuky obsahují ve srovnání s bílkovinami nebo sacharidy dvakrát více kalorií. Z tohoto důvodu je důležité, abychom to s tuky nepřeháněli. Použití optimálního množství tuků při vaření dosáhnete následovně:

·         Při smažení používejte pánve s nepřilnavým povrchem. Olej a smetanu používané při vaření odměřujte lžicí. Budete tak mít pod kontrolou množství tuků, které skutečně zkonzumujete.

·         Nebojte se, že jídlo ztratí na chuti. Bylinky a koření vylepší chuť každého jídla, jsou také bohaté na živiny a nepřidají prakticky žádné kalorie.

·         Používejte troubu – upečte v ní například rybu s bylinkami nebo jiná jídla.

·         Zkuste si na chleba namísto másla nebo margarínu namazat hořčici, rajčatový protlak nebo nízkotučný smetanový sýr.

·         Sýry a další mléčné výrobky lze koupit s různým obsahem tuků. Dbejte na to, abyste si vybírali výrobky s optimálním obsahem tuků.