Klíčení semen

Mám doma skvělou knihu VEGAN V KONDICI, kde autor s trochou nadsázky píše, že v rostlinné říši jsou klíčky to, co u savců je mateřské mléko. 😃

Proč tedy začít klíčit semínka?

Neboť je to obrovský přísun čerstvých vitamínů a živin, které nám zejména v zimě a na začátku jara, tolik chybí.

Když se podíváme do minulosti, tak na dalekých plavbách nakličovali semínka i Féničané, protože se chtěli vyhnout problémům s kurdějemi.

Co způsobuje klíčení:

  • zvyšuje v semínkách podíl vitaminů, např. karotenu, některé z řady vitamínů B a zejména vitamínu C
  • neutralizuje kyselinu fytovou, která zhoršuje vstřebávání minerálních látek do organismu
  • přeměňuje složité sacharidy, obtížné pro trávení, na jednodušší cukry
  • bílkoviny se štěpí na jednotlivé aminokyseliny
  • tuky na mastné kyseliny
  • při klíčení rovněž dochází k vytváření enzymů

Je zkrátka mnoho důvodů, proč semínka klíčit. Přináší našemu zdraví obrovský poklad za pár korun a kapku našeho času.

Já tady mám klíčící semínka hořčice, kterou mám moc ráda pro příjemnou chuť třeba na vlastnoručně upečený kváskový chleba s máslem ze Scuku.

Posypu nahoru a rozplývám se blahem.😁

Co se děje v semínku během klíčení?

Klíčení je v životním cyklu rostliny přechodná fáze. Klíček, který vyroste z rašícího semínka, nemá ještě žádné kořeny, kterými by se mohl vyživovat a proto mu nezbude nic jiného, než se spoléhat na živiny, které jsou uvnitř semínka.

Ve chvíli, kdy se enzymy pomocí vody aktivují, začínají využívat jako zdroj energie výživné látky uložené v semínku a začínají rychle růst. Tak koncentrované živiny semínka poměrně rychle přemění semínko v rostlinu s lístky.

Co ještě nám mohou klíčky nabídnout?

  • díky vysokému pH pomáhají alkalizovat tělo
  • klíčení zvyšuje efektivitu a nutriční hodnotu semínka, které je plné minerálů, vitamínů, enzymů a chlorofylu
  • v průběhu klíčení se vylučují inhibitory trávicích enzymů – proteiny se mění v aminokyseliny a tuky v esenciální mastné kyseliny – dochází tak k jakémusi předtrávení a semínko se stává velmi dobře využitelnou potravinou

Co můžeme klíčit?

Naklíčit můžeme většinu luštěnin, obilovin, ořechů a semínek.

Sezam a dýňová semínka nenaklíčí, ale namočení jim velmi prospěje.

Pro klíčení jsou zejména vhodné pohanka a quinoa, protože se klíčením uvolní celé jejich spektrum živin.

Co ráda klíčím já?

Já mám ráda hořčičná semínka, alfa alfa, mungo, pohanku, jetel, žito, čočku a vojtěšku.