Slýcháme to pořád: „Jezte více ovoce a zeleniny.“ I když každý ví, že konzumovat čerstvé potraviny je zdravé, přesto jich ještě stále nejíme dost. Ovoce a zelenina jsou důležité zdroje vitamínů, minerálů a stopových prvků. Některé z nich obsahují zároveň málo kalorií a mají přirozeně vysoký obsah vody. Látky, kterým se říká fytochemikálie, jsou tím, co ovoci a zelenině poskytuje širokou škálu barev a chutí.
Existuje mnoho způsobů, jak do svého jídelníčku zařadit čerstvou zeleninu a ovoce. Zde je několik základních rad:
Dobrých věcí nemůže být nikdy příliš. Pro dosažení optimálního zdraví a duševní a tělesné pohody jezte pravidelně zeleninu a jednou za čas si dopřejte nějaké ovoce.
Dobrých věcí nemůže být nikdy příliš. Každé jídlo by měla doprovázet poctivá porce zeleniny spolu nějakým ovocem jako dezert. Tato kombinace Vám dodá spoustu energie a zároveň Vám pomůže zhubnout.
Abyste své jídlo oživili, podívejte se, co je k dostání na místní tržnici nebo v supermarketu. Nemají tam nějaké druhy ovoce nebo zeleniny, které jste dosud nevyzkoušeli? Co třeba různé nové kombinace, např. hrušky a rukola v salátu, nebo dýně a kapusta v polévce? Existuje mnoho způsobů, jak zeleninu připravit a konzumovat – musíte přijít na něco nového, co Vás inspiruje.
Zelenina a ovoce jsou přirozeně přitažlivé a skvěle se hodí do celé řady pokrmů. Z ovoce a zeleniny můžete vytvořit například různé saláty, nebo můžete použít grilovací jehlu a kousky zeleniny opéci. Při přípravě zeleninových jídel buďte nápadití a pochutnáte si na nich mnohem více.
Obzvlášť příjemným způsobem, jak do sebe dostat dávku ovoce a zeleniny, mohou být koktejly. Nakombinujte různé druhy syrové či vařené zeleniny nebo ovoce a rozmixujte je s vodou, čajem nebo mlékem, až dosáhnete požadované konzistence. Experimentujte s bylinkami a kořením, které zvýrazní výslednou chuť.
I ti nejvybíravější z nás jen stěží odolají dobrému dipu. Jednoduše nakrájejte čerstvou zeleninu na proužky a naskládejte je na talíř. Dip připravíte takto: smíchejte nízkotučnou kysanou smetanu nebo jogurt s troškou mléka a dochuťte bylinkami a kořením. Zkuste třeba papričky nebo čerstvě nasekanou petržel či bazalku. Přidejte trochu rajčatového protlaku, kari nebo mleté papriky, aby Váš dip získal barvu.
Stejným způsobem můžete připravit i ovoce. K přípravě dipu použijte řecký jogurt, přidejte trochu medu, skořice a vanilky a vše zpestřete několika kapkami limetkové či citronové šťávy.
Ozdobně nakrájené pestrobarevné listy salátu nebo kousky jiné zeleniny Vaše jídlo nádherně zpestří. Zdobení jídla nasekanou petrželkou známe všichni a stejně tak můžete použít i bazalku, mátu nebo tymián. Také se můžete přesvědčit, že když zeleninu vložíte přímo do sendviče, vydrží déle čerstvý. Vidíte, zrovna jste Váš denní jídelníček obohatili o další porci zdravé zeleniny!
Samotná zelenina může být někdy nevýrazná a nudná. Existuje ale spousta zábavných a chytrých způsobů, jak ji připravit. Jednoduchým řešením je vmíchat jemně nakrájenou nebo propasírovanou zeleninu do omáček či nádivek. Na kostičky nakrájená zelenina se zase například výborně doplňuje s rajčatovým protlakem. Nebo vyzkoušejte vynikající ravioli plněné brokolicí a ricottou.