Když nemáte dost času, je rychlé občerstvení nejrychlejší a nejjednodušší řešení – a je třeba přiznat, že chutná dobře! Skutečnost je však taková, že toto jídlo by nemělo tvořit hlavní část Vašeho stravování. Jídla z rychlých občerstvení obvykle obsahují hodně kalorií, často ve formě tuků. Také obsahují zbytečné přísady a nabízejí jen málo vitaminů a důležitých minerálů.
I přesto je možné si občas dopřát takové jídlo a přitom dodržovat přiměřeně vyváženou dietu, pokud se budete rozhodovat rozumně a návštěva těchto provozoven se pro Vás nestane zvykem. Tady máte pár tipů, jak to můžete zvládnout.
Hamburgery, hranolky a celá menu se obvykle nabízejí i v extra velkých porcích, což je ještě větší pokušení. Tyto porce jsou příliš velké pro kohokoli. Naslouchejte Vašemu tělu a neobjednávejte si velké porce.
Brambory a pečivo obsahují spoustu sacharidů. Naštěstí už mnoho provozoven rychlého občerstvení začalo nabízet saláty pro zákazníky, kteří více pečují o své zdraví. Vyzkoušejte salát s grilovaným kuřecím masem, abyste k Vašemu jídlu přidali bílkoviny.
Polotovary jsou upravené potraviny, k nimž byly přidány přísady usnadňující jejich přípravu. Ačkoli všechny řetězcerychlého občerstvení musejí splňovat hygienické normy a omezení týkající se přísad, měli byste vědět, že tato jídla jsou připravována z polotovarů a obsahují složky, které jsou pro Vaši dietu nežádoucí. Dobré rada: čím méně zpracované jsou potraviny, tím méně kalorií a přísad obsahují.
Díky čerstvému ovoci a zelenině bude Vaše jídlo zdravější. Až příště půjdete do provozovny rychlého občerstvení, dobře si prohlédněte nabídku a objednejte si menu, které obsahuje konkrétní ovoce a zeleninu. Většina řetězců nyní nabízí saláty a ovocné dezerty. Ujistěte se, že jste si vybrali zálivku na salát s olejem a octem. Některé smetanové zálivky obsahují překvapivě hodně tuku a kalorií.
Mnoho příloh „navíc“ obsahuje spoustu kalorií – slanina, sýr nebo majonéza mohou výrazně zvýšit množství kalorií v daném jídle. Kromě toho příliš mnoho chuťových vjemů omezí Vaši schopnost vnímat jednotlivé chutě. Vybírejte si a vyhněte se přílohám navíc. Uvidíte, že postupně si začnete jídlo více vychutnávat. Pokud potřebujete nějakou omáčku, vyberte si hořčici nebo ovocné omáčky. Kečup a další podobné omáčky obsahují hodně cukru, ale pořád jsou lepší než majonéza.
Většina řetězců rychlého občerstvení nyní svým zákazníkům poskytuje informace o výživových hodnotách svých výrobků. Díky tomu se můžete rozhodnout, co vyhovuje právě Vám a Vaší genetické výbavě, abyste z nabízeného jídla získali maximum.