Jídlo v restauraci: středomořská kuchyně

Snímek obrazovky 2017-02-02 v 9.29.05Pro mnoho lidí představuje kuchyně zemí kolem Středozemního moře tu nejlepší volbu a navíc je považována za jednu z nejzdravějších vůbec, protože využívá množství ryb, ovoce, zeleniny a samozřejmě olivového oleje.

Definice středomořské kuchyně je poměrně volná, protože v sobě zahrnuje několik různých zemí a kultur. Co však mají všechny společné, je typ pokrmů a zdravývyvážený poměr sacharidů, bílkovin a tuků, který je pro stravovací návyky těchto zemí typický. Pokud najdete v místě Vašeho bydliště dobrou restauraci se středomořskou kuchyní, můžete se dozvědět cenné informace o zdravém stravování, které pak můžete využít i doma!

 

Hlavním a nejvyužívanějším tukem je olivový olej.

Vzhledem k tomu, že olivy jsou kolem Středozemního moře běžné, je jen přirozené, že se olivový olej stal ve středomořské kuchyni hlavní volbou. To je dobrá zpráva, protože olivový olej je spojován s řadou prospěšných účinků a napomáhá například ochraně krevních tuků před oxidačním stresem.

 

Hodně ovoce a zeleniny.

Zatímco většina západoevropských zemí považuje ovoce a zeleninu pouze za přílohu, jídla v zemích kolem Středozemního moře jsou naopak často postavena právě na těchto potravinách plných živin. Během každé sezóny se objeví řada jídel připravovaných z čerstvého ovoce a zeleniny tak, aby byla zachována jejich přirozená chuť.

 

Objevte celozrnné potraviny.

Kdykoli máte možnost zvolit si neloupanou rýži, celozrnný chléb nebo těstoviny z celozrnné mouky, využijte ji a nahraďte jimi bílé pečivo či těstoviny! Celozrnné potraviny jsou nízkotučné a obsahují hodně vlákniny, takže Vám pomáhají udržovat vyrovnanou hladinu cukru v krvi. Jsou základní součástí středomořské kuchyně a nemusíte si je dávat jen v restauraci!

 

Kolik masa opravdu potřebujete?

Ve srovnání s běžnou západní kuchyní používá středomořská kuchyně až překvapivě málo masa. To je skvělá možnost jak snížit příjem kalorií. Ve středomořské kuchyni se častěji setkáte s rybami než s masem, což je výhodné, protože ryby obsahují potřebné bílkoviny a zdravé tuky.

 

Velké finále

Samozřejmě i kultury kolem Středozemního moře holdují pamlskům tak jako ostatní a důkazem jsou dezerty jako tiramisu nebo baklava! Ačkoli je to skvělý závěr úžasného jídla, mají často vysoký obsah kalorií. Zkuste se spokojit jen s elegantní kávičkou plnou chuti.