Definice středomořské kuchyně je poměrně volná, protože v sobě zahrnuje několik různých zemí a kultur. Co však mají všechny společné, je typ pokrmů a zdravý a vyvážený poměr sacharidů, bílkovin a tuků, který je pro stravovací návyky těchto zemí typický. Pokud najdete v místě Vašeho bydliště dobrou restauraci se středomořskou kuchyní, můžete se dozvědět cenné informace o zdravém stravování, které pak můžete využít i doma!
Vzhledem k tomu, že olivy jsou kolem Středozemního moře běžné, je jen přirozené, že se olivový olej stal ve středomořské kuchyni hlavní volbou. To je dobrá zpráva, protože olivový olej je spojován s řadou prospěšných účinků a napomáhá například ochraně krevních tuků před oxidačním stresem.
Zatímco většina západoevropských zemí považuje ovoce a zeleninu pouze za přílohu, jídla v zemích kolem Středozemního moře jsou naopak často postavena právě na těchto potravinách plných živin. Během každé sezóny se objeví řada jídel připravovaných z čerstvého ovoce a zeleniny tak, aby byla zachována jejich přirozená chuť.
Kdykoli máte možnost zvolit si neloupanou rýži, celozrnný chléb nebo těstoviny z celozrnné mouky, využijte ji a nahraďte jimi bílé pečivo či těstoviny! Celozrnné potraviny jsou nízkotučné a obsahují hodně vlákniny, takže Vám pomáhají udržovat vyrovnanou hladinu cukru v krvi. Jsou základní součástí středomořské kuchyně a nemusíte si je dávat jen v restauraci!
Ve srovnání s běžnou západní kuchyní používá středomořská kuchyně až překvapivě málo masa. To je skvělá možnost jak snížit příjem kalorií. Ve středomořské kuchyni se častěji setkáte s rybami než s masem, což je výhodné, protože ryby obsahují potřebné bílkoviny a zdravé tuky.
Samozřejmě i kultury kolem Středozemního moře holdují pamlskům tak jako ostatní a důkazem jsou dezerty jako tiramisu nebo baklava! Ačkoli je to skvělý závěr úžasného jídla, mají často vysoký obsah kalorií. Zkuste se spokojit jen s elegantní kávičkou plnou chuti.