Smažené speciality jsou velice atraktivní nabídkou v menu. Abyste se svou dietou uspěli, mějte na paměti toto zlaté pravidlo: smažené jídlo jezte pouze střídmě! Místo toho si vyberte jídlo vařené v páře, například knedlíčky nebo klasické placičky wonton, které mohou být i součástí polévky.
V některých asijských jídlech jsou často ryby, maso nebo ovoce obalené v těstíčku. Místo toho si vyberte jídla, která nejsou obalovaná v těstíčku. Tak snížíte příjem kalorií a vychutnáte si tu pravou chuť jednotlivých přísad.
Jako dezert si vyberte spíše čerstvé ovoce než smažené pamlsky.
Rýže je tradiční součástí mnoha asijských jídel, některá by bez ní nebyla úplná. Pokud se však snažíte omezit příjem sacharidů, zkuste rýži vynechat nebo si ji alespoň objednat zvlášť, abyste si mohli dopřát jen malou porci. Dále je nejlepší se zcela vyhnout nudlovým polévkám, smažené rýži a nudlím, nebo si je dopřát jen občas.
Čaj (neslazený) je základní součástí mnoha asijských kultur. Tradiční druhy jsou zelený, bílý, černý čaj nebo čaj se zázvorem – zdravý nápoj skvělé chutí, který navíc podpoří trávení. Zahajte nebo zakončete své jídlo uklidňujícím šálkem čaje a možná už ani nebudete mít chuť na předkrm nebo dezert!
Jíst hůlkami není napoprvé snadné, pokud na to nejste zvyklí, ale zkuste si to doma trochu nacvičit, protože Vám to pomůže jíst pomaleji a více se na jídlo soustředit. Když se budete na jídlo soustředit a jíst jen malá sousta, můžete si jídlo vychutnat všemi smysly. Při pomalém tempu si uvědomíte, kdy už jste nasyceni. Příště, až půjdete do asijské restaurace, požádejte o hůlky.