Hustá polévka z červené čočky se zázvorem

Jak se v nastávající zimě zahřát? Mimo pohybu je taky fajn se zahřát jídlem.

Suroviny na 1 porci:


  • Cibule – 30 g
  • Voda – 260 ml
  • Stroužek česneku – 10 g
  • Rajský protlak – 30 g
  • Mrkev – 50 g
  • Vepřová šunka – 30 g
  • Zázvorový kořen – 5 g
  • Mořská sůl – trochu
  • Čočka, červená, sušená – 60 g
  • Pepř, černý – trochu
  • Slunečnicový olej – 10 ml

Příprava

Cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme nahrubo. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Čočku důkladně propláchneme horkou vodou.

V hrnci rozpálíme 3/4 oleje a cibuli a česnek na něm 1-2 minuty restujeme. Pak přidáme mrkev, zázvor a čočku a ještě 1-2 minuty restujeme. Zalijeme vodou, vmícháme protlak, přivedeme k varu a vaříme 15-20 minut do změknutí čočky.

Mezitím šunku nakrájíme na nudličky. Zbylý olej rozpálíme na pánvičce a šunku na něm 2-3 minuty restujeme, dokud nezačne zlátnout.

Polévku dochutíme solí a pepřem.

Podáváme polévku ozdobenou šunkou.