Mexické burritos – veganské

Již několik let se v mém životě střídá období, kdy sice stále jím zdravě (alespoň dle mého soudu 🙂 ), ale občas si dám nějaké maso a pak období, jako třeba nyní, kdy jím jen vegansky.

Jestli v tom má prsty léto a horko, to nevím, ale připadá mi to tak…. 🙂

Tak pokud i vy máte v létě tendence jíst spíše odlehčeně a přesto moc chutně, zkuste mrknout na tento mexický recept.

Mexické burritos

RÝŽE JAKO ZÁKLAD:

  • rýže basmati      1,5 šálku
  • vařící voda          3 šálky
  • solčanka              1 čajová lžička
  • olej                       1 polévková lžíce

Rýži osmahneme nasucho, pak zalijeme vačící vodou a pomaličku dusíme pod pokličkou cca 35 – 45 minut, dokud úplně nezměkne.

Necháme vychladnout.

A pokračujeme dále….

  • rýže dušená        2 šálky – vychládlá
  • ledový salát        1/3 ks – nakrájet na hrubší nudličky
  • rajčata větší        2 ks – nakrájet na kostky
  • červené fazole    1 šálek – předem do měkka uvařené
  • cibule                   1-2 ks – nakrájet nadrobno

Suroviny zlehka smícháme dohromady a necháme chvilku uležet.

Následně smícháme s tímto přelivem:

  • olivový olej               2 polévkové lžíce
  • česnekový prášek    2 čajové lžičky
  • bazalka                      1 čajová lička
  • lahůdkové droždí    2 čajové lžičky
  • solčanka                    1 čajová lžička
  • studená voda            3 polévkové lžíce

Mexické tortilly můžeme koupit v každém supermarketu.

Tortillu vložíme do nahřáté pánvičky většího průměru a rychle zahřejeme z obou stran tak, aby se nepřilepila na pánvičku. Pak ji zlehka potřeme dobrým rajčatovým, bazalkovým nebo česnekovým pestem kousek dál od krajů.

Pak klademe přiměřené množství připraveného rýžového salátu. Tortilly pevně zatočíme.

Varianta úplně uzavřené tortilly je vhodná zejména pro tepelnou úpravu burittos tím, že je vložíme vedle sebe na plech a zapečeme v troubě asi 15 minut.

Povrch pak můžeme různě ozdobit bylinkami, zeleninou nebo přelévat dle vlastní chuti.

Věřím, že vám burritos budou taky skvěle chutnat. A budu moc ráda, pokud se podělíte o gurmánský zážitek, i jak vám příprava šla hezky od ruky. 🙂