Těstoviny s lososem, tymiánovou omáčkou a kořeněnými krutony

Fakt se s vámi musím podělit o tento výborný recept. Maso moc nejím, ale losos má ráda od mé návštěvy v Norsku. 🙂

  • Cibule – 20 g
  • Mořská sůl – trochu
  • Stroužek česneku – trochu
  • Řepkový olej – 10 ml
  • Celozrnný chléb – 20 g
  • Tymián, sušený – trochu
  • Pepř, černý – trochu
  • Smetana do kávy, 10% tuku – 20 ml
  • Chili prášek – trochu
  • Citronová šťáva – 5 ml
  • Těstoviny – 60 g
  • Hnědý cukr – trochu
  • Losos, filé – 100 g

Příprava

Cibuli oloupeme, omyjeme a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
Chléb nakrájíme na kostičky, ochutíme pepřem a chilli. Pak rozpálíme nepřilnavou pánev a chléb na ní 1- 2 minuty restujeme, dokud nezezlátne.
Poté uvaříme těstoviny dle návodu.
Filety omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem, pokrájíme na kousky, osolíme a opepříme. Polovinu oleje rozpálíme na pánvi a rybu na něm asi 2- 3 minuty z každé strany orestujeme.
Zbylý olej rozpálíme na druhé pánvi a přidáme česnek a tymián. Asi 1 minutu necháme projít teplem. Na každou porci přidáme 5 lžic horké vody a dobře promícháme. Nakonec přidáme smetanu, citrónovou šťávu, cukr, sůl a pepř. Opět promícháme.
Těstoviny scedíme, smícháme s rybou a omáčkou. Podáváme posypané krutony.

Nutriční hodnoty  (na porci)

  • 557 kcal
  • 24 g tuky
  • 30 g bílkoviny
  • 54 g sacharidy
  • 5 g vláknina