Ghí – rozpuštěné máslo. Jaký má přínos pro naše tělo?

templatemo_big_1

Ghí, přepuštěné máslo, platí v ájurvédě za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinek. A i když je z másla připraveno, má zásadním způsobem odlišné vlastnosti od obyčejného másla.

Vlastnosti Ghí:

  • Je přirozeně bezlepkové
  • Má nulový obsah laktózy – mohou používat lidé s intolerancí na mléčnou bílkovinu
  • Promazává klouby
  • Posiluje látkovou výměnu v tkáních
  • Snižuje hladinu cholesterolu
  • Dle ájurvédy je Ghí považováno za zásadní potravu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení
  • Je základem indické kuchyně
  • Ghí pomáhá vyvažovat nadbytek žaludečních kyselin a udržovat a upravovat optimální vnitřní prostředí žaludku
  • Zvyšuje kvalitu spermatu i vajíčka pro zdravější plod
  • aAtivuje zažívací procesy
  • Obsahuje 14 g tuku na 1 polévkovou lžíci
  • Posiluje mozkovou činnost, nervovou soustavu a paměť
  • Ghí je nepostradatelnou výživou pro plíce, srdce a kůži
  • Je základem všech ájurvédských léků na kožní choroby. V případě suché nebo popálené kůže, nebo rtů je čisté ghí nejúčinnějším lékem. Pro jiné druhy kožních chorob se do ghí přidávají různé byliny dle potřeby.
  • Pro miminka je ghí nejlepší pleťovou výživou a tonikem
  • Používá se na uvolnění bolestí uší – maže se dovnitř ucha
  • Ghí se také používá k dosažení krásnější a zářivější pleti. Naneseme tenkou vrstvu na pokožku, necháme chvíli působit, a potom jemně vmasírujeme
  • Napomáhá detoxikaci, neboť váže jedy z prostředí i z těla, které jsou rozpustné v tuku a odvádí je z těla ven
  • Posiluje trávící sílu agni
  • Posiluje zrak
  • Je přirozeným lapačem volných radikálů a ochraňuje tak buňky našeho těla
  • je lehce stravitelné a rovněž pokrmy dělá lehčeji stravitelnými

Ghí obsahuje:

  • Vitamín A
  • Vitamín B
  • Niacin (kyselinu nikotinovou)
  • Minerály – sodík, draslík, vápník, fosfor, magnezium a železo

Nejlepší je si připravit dopředu malou zásobu.

Postup přípravy Ghí ( nebo můžete zakoupit v prodejnách zdravé výživy):

Máslo vložíme do hrnečku, kde je budeme rozpouštět. Nakrájíme máslo na malé kousky a přidáme vodu z vodovodu. Poté vodu opět vylijeme.Toto „promývání“ provádíme tak dlouho, až zůstane voda čirá, tzn., že staré zbytky mléka byly odstraněny.

Pak máslo při nízké teplotě rozpustíme. Podle původního množství by se mělo máslo 1 – 4 hodiny mírně povařit. Podle zvuku poznáme, že je stále přítomna voda, kterou je potřeba rozhodně vařením odstranit. Jinak není Ghí čisté a po nějakém čase žlukne. Správně připravené Ghí je však velice trvanlivé.

Vařte máslo tak dlouho, až neuslyšíte žádné doprovodné zvuky. To je známka toho, že se všechna voda odpařila. Na zkoušku dáte na rozpuštěné máslo kapku vody a pokud uslyšíte stejný zvuk, jako když se kapka odpaří z horké plotny, je Ghí hotovo.

Přecedíme je přes čisté plátno, bavlnu nebo čajový papírový filtr, naplníme do čisté sklenice, ihned uzavřeme a necháme stát na stejném místě.

Neukládáme Ghí do lednice. Pro denní spotřebu je výhodnější je dát do menších sklenic.

Vyzkoušejte a uvidíte, jak budete nadšení.

 

Dobrou chuť Vám přeji. 🙂