Ghí, přepuštěné máslo, platí v ájurvédě za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinek. A i když je z másla připraveno, má zásadním způsobem odlišné vlastnosti od obyčejného másla.
Vlastnosti Ghí:
Ghí obsahuje:
Nejlepší je si připravit dopředu malou zásobu.
Postup přípravy Ghí ( nebo můžete zakoupit v prodejnách zdravé výživy):
Máslo vložíme do hrnečku, kde je budeme rozpouštět. Nakrájíme máslo na malé kousky a přidáme vodu z vodovodu. Poté vodu opět vylijeme.Toto „promývání“ provádíme tak dlouho, až zůstane voda čirá, tzn., že staré zbytky mléka byly odstraněny.
Pak máslo při nízké teplotě rozpustíme. Podle původního množství by se mělo máslo 1 – 4 hodiny mírně povařit. Podle zvuku poznáme, že je stále přítomna voda, kterou je potřeba rozhodně vařením odstranit. Jinak není Ghí čisté a po nějakém čase žlukne. Správně připravené Ghí je však velice trvanlivé.
Vařte máslo tak dlouho, až neuslyšíte žádné doprovodné zvuky. To je známka toho, že se všechna voda odpařila. Na zkoušku dáte na rozpuštěné máslo kapku vody a pokud uslyšíte stejný zvuk, jako když se kapka odpaří z horké plotny, je Ghí hotovo.
Přecedíme je přes čisté plátno, bavlnu nebo čajový papírový filtr, naplníme do čisté sklenice, ihned uzavřeme a necháme stát na stejném místě.
Neukládáme Ghí do lednice. Pro denní spotřebu je výhodnější je dát do menších sklenic.
Vyzkoušejte a uvidíte, jak budete nadšení.
Dobrou chuť Vám přeji. 🙂