Jídlo pro dobrou náladu

Losos s kešu ořechy a chilli

  • Rýže basmati – 40 g
  • Kešu – 10 g
  • Jarní cibulka, očištěná – 10 g
  • Losos, filé – 100 g
  • Paprika, červená – 100 g
  • Med – 5 g
  • Rajče – 75 g
  • Koriandr, drcený – trochu
  • Limetka – 15 g
  • Chili omáčka – 10 ml
  • Listový salát – 25 g
  • Mořská sůl – trochu
  • Rukola, očištěná – 25 g
  • Pepř, černý – trochu
  • Okurka salátová – 50 g

Příprava

Rýži uvaříme dle návodu.

Cibulku omyjeme, osušíme a nakrájíme nadrobno. Papriku omyjeme, rozkrojíme napůl, vyřízneme jadřinec a nakrájíme na kostičky. Rajče omyjeme, osušíme a též pokrájíme nadrobno. Limetku omyjeme, osušíme, kůru ostrouháme a vymačkáme šťávu. Salát a rukolu omyjeme, necháme okapat a pokrájíme. Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme na jemné plátky. Ořechy lehce nadrtíme.

Filet omyjeme a osušíme papírovým ubrouskem. Pomažeme medem a vrchní stranu posypeme ořechy. Pak rozpálíme nepřilnavou pánev a filet na ní z každé strany opečeme asi 3-4 minuty, dokud maso nezměkne.

Mezitím promícháme cibulku, papriku, rajčata, limetkovou šťávu i kůru. Ochutíme koriandrem a chilli omáčkou. Dobře promícháme. Dochutíme solí a pepřem.

Na přípravu salátu promícháme salát, rukolu a okurku.

Lososa podáváme s rýží, salátem a salsou.