Podzimní péče o slinivku a slezinu | ŠŤASTNÁ JANA

Podzimní péče o slinivku a slezinu

Nastává můj milovaný podzim…

Nebo ještě spíše babí léto. Krásné vycházky v přírodě, pouštění draka s dětmi, kochání se nádhernými západy slunce.

A ruku v ruce s tím přichází v tomto období i potřeba zvýšené péče o naši slinivku a slezinu. Tyto orgány považuje TČM za jeden orgán.

Podle západní medicíny je lymfatický systémkrvetrorba spojována právě se slezinou.

Slezina:

  • filtruje krev
  • ničí a odstraňuje spotřebované krvinky
  • zodpovídá za metabolismus železa v krvi
  • snaží se zabránit atakům bakterií a virů zvnějšku. Tím hraje skutečně rozhodující roli při podpoře našeho imunitního systému

Slinivka hraje významnou roli v hormonálním systému těla.

Produkuje inzulín a glukagon, jež odpovídají za rovnováhu hladiny krevního cukru.

K pozdnímu létu náleží i sladká chuť, kterou je ovšem dobré nečerpat z cukru. Neboť dle lékařů Tradiční čínské medicíny nám cukr odčerpává značnou část životadárné čchi energie.

Konzumace cukru způsobuje vytváření hlenů a vlhkost, které blokují funkci sleziny, protože ta miluje naopak sucho.

Možná se cítíte nyní unavení a vyčerpaní, bez energie, honí vás mlsná především na sladké nebo nemáte naopak na jídlo ani pomyšlení.

Řešením může být právě podpora sleziny a slinivky:

🌺 úpravou stravy

🌺 léčivými zvuky

🌺 meditacemi

Do stravy je dobré nyní zařadit sezonní ovoce a zeleninu – jablka, švestky, hrušky, barevné dýně, mrkev, cukety, rajčata.

Využívejme zejména sezónní a lokální plodiny, zvláště ty, které mají kulatý tvaroranžovou a žlutou podzimní barvu.

Právě tyto posilují funkci sleziny a slinivky nejvíce.

Na podzim již potřebujeme trošku teplejší stravu, ideálně např. vařenou zeleninu na páře.

Syrové saláty a šťávy zkusme omezit. Přibývá chladu a tělo již potřebuje trošku více hýčkat i teplem nejen v podobě oblečení, ale i vnitřně ze stravy.

Slezinu také posilují celá zrna např. pohanka, rýře, jáhly, kroupy. Z nich je dobré si připravovat snídaně, doplnit o ovoce babího léta se skořicí, která má také zahřívací účinky.

A víte, kdy tělo nejlépe dokáže strávit sladkosti? Mezi 9. a 11. hodinou dopoledne, kdy slinivka a slezina vykazuje nejsilnější činnost.

Takže v tuto dobu si v pohodě můžeme dopřát ovoce a med, které nám uklidní touhu po sladkém. Nevím, jak vy, ale já sladké fakt miluju. Takže na to jdu opatrně. 🙂

Tagy:
Šťastná Jana
Jana se celý život věnovala sportu a zdravému životnímu stylu. Je mámou 3 dětí a 3 vnoučat. Před 4 lety začala budovat své podnikání v síťovém marketingu, protože má ráda týmovou práci a obecně práci s lidmi. Vybrala si jako dodavatele produktů pro zdraví a krásu, což je její vášeň, firmu Tiande, kde má v tuto chvíli přes 2000 spolupracovníků, zejména žen, které rovněž zajímá zdraví a krása i finanční stabilita. Napsat můžete Janě na mail: jana@stastnajana.cz.

Šťastná Jana

Jana se celý život věnovala sportu a zdravému životnímu stylu. Je mámou 3 dětí a 3 vnoučat. Před 4 lety začala budovat své podnikání v síťovém marketingu, protože má ráda týmovou práci a obecně práci s lidmi. Vybrala si jako dodavatele produktů pro zdraví a krásu, což je její vášeň, firmu Tiande, kde má v tuto chvíli přes 2000 spolupracovníků, zejména žen, které rovněž zajímá zdraví a krása i finanční stabilita.

Napsat můžete Janě na jana@stastnajana.cz.

Přidejte se k milovníkům zdraví a krásy na Facebooku.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů