Nastává můj milovaný podzim…
Nebo ještě spíše babí léto. Krásné vycházky v přírodě, pouštění draka s dětmi, kochání se nádhernými západy slunce.
A ruku v ruce s tím přichází v tomto období i potřeba zvýšené péče o naši slinivku a slezinu. Tyto orgány považuje TČM za jeden orgán.
Podle západní medicíny je lymfatický systém a krvetrorba spojována právě se slezinou.
Slezina:
Slinivka hraje významnou roli v hormonálním systému těla.
Produkuje inzulín a glukagon, jež odpovídají za rovnováhu hladiny krevního cukru.
K pozdnímu létu náleží i sladká chuť, kterou je ovšem dobré nečerpat z cukru. Neboť dle lékařů Tradiční čínské medicíny nám cukr odčerpává značnou část životadárné čchi energie.
Konzumace cukru způsobuje vytváření hlenů a vlhkost, které blokují funkci sleziny, protože ta miluje naopak sucho.
Možná se cítíte nyní unavení a vyčerpaní, bez energie, honí vás mlsná především na sladké nebo nemáte naopak na jídlo ani pomyšlení.
Řešením může být právě podpora sleziny a slinivky:
úpravou stravy
léčivými zvuky
meditacemi
Do stravy je dobré nyní zařadit sezonní ovoce a zeleninu – jablka, švestky, hrušky, barevné dýně, mrkev, cukety, rajčata.
Využívejme zejména sezónní a lokální plodiny, zvláště ty, které mají kulatý tvar a oranžovou a žlutou podzimní barvu.
Právě tyto posilují funkci sleziny a slinivky nejvíce.
Na podzim již potřebujeme trošku teplejší stravu, ideálně např. vařenou zeleninu na páře.
Syrové saláty a šťávy zkusme omezit. Přibývá chladu a tělo již potřebuje trošku více hýčkat i teplem nejen v podobě oblečení, ale i vnitřně ze stravy.
Slezinu také posilují celá zrna např. pohanka, rýře, jáhly, kroupy. Z nich je dobré si připravovat snídaně, doplnit o ovoce babího léta se skořicí, která má také zahřívací účinky.
A víte, kdy tělo nejlépe dokáže strávit sladkosti? Mezi 9. a 11. hodinou dopoledne, kdy slinivka a slezina vykazuje nejsilnější činnost.
Takže v tuto dobu si v pohodě můžeme dopřát ovoce a med, které nám uklidní touhu po sladkém. Nevím, jak vy, ale já sladké fakt miluju. Takže na to jdu opatrně.