Jak zelené potraviny pomáhají v prevenci i při léčbě boreliózy? | ŠŤASTNÁ JANA

Jak zelené potraviny pomáhají v prevenci i při léčbě boreliózy?

Pravdou je, že mám svou vlastní osobní zkušenost s touto nepříjemnou nemocí… Roky jsem běhala orienťák a po příchodu domů z lesa jsme vytahovali mraky klíšťat a vůbec jsem se jich nebála… Naopak jsem se smála tomu, kdo se jich bál a byl až nepřirozeně úzkostlivý… 🙂
Pak se ale cosi v přírodě změnilo a nyní je snad každé malé klíšťátko přenašečem nepříjemných nemocí…
Takže jednoho dne jsem zjistila, že mám na noze onen obávaný flek…. Vlastně několik fleků. Po vyšetření v nemocnici byla potvrzena obávaná diagnoza – borelioza.
Byla jsem dost dlouho v takovém stavu letargie a nesnesitelné únavy, kdy jsem opravdu nebyla mnohdy schopná ani zvednout ruku a učesat se…. Pro celoživotního sportovce docela mazec..:-(
A pak mi kamarádka doporučila zelené potraviny – ječmen a chlorellu od Green Ways. A stal se doslova zázrak, neb jsem se konečně začínala cítít lépe a lépe a dnes již mám zpět snad veškerou svoji sílu. 🙏👌A navíc se cítím mnohem zdravější a plná energie. 🙂
Dnes přináším článek paní dokrtorky Ivy Dvořákové, odbornicí na zelené potraviny na slovo vzatou. Možná i vám pomůže se nad tímto tématem zamyslet a něco pro sebe udělat.
Borelióza je nepříjemná diagnóza. Přenáší ji klíšťata a někdy i jiný krev sající hmyz. Jen u části lidí se objeví typické červené ložisko na pokožce, které nás na možnou nákazu boreliemi upozorní. Tam, kde se červený flek neobjeví, přechází infekce nepozorovaně do chronické fáze a borelióza se projeví třeba jako únavový syndrom, bolestmi kloubů nebo formou neurologických potíží. Antibiotická léčba je nejúčinnější v akutní fázi, nezabere ale ve všech případech a u chronického onemocnění její úspěšnost dále klesá.
 
Riziko nákazy se nejvíc sníží tím, že se nám podaří klíšťatům vyhnout. Kromě běžných opatření (do přírody raději v dlouhých kalhotách a světlém oblečení, bylinné nebo chemické repelenty s sebou) má vliv i strava.
 
Pravidelná konzumace zelených potravin nám dodává vitamíny skupiny B, včetně vitamínu B1, který je pro klíšťata a komáry obzvlášť nepříjemný. Možná jste na sobě zaznamenali, že vás klíšťata i komáři loví mnohem méně než dříve. Pěkně je to ostatně vidět i u domácích mazlíčků krmených pravidelně chlorellou. My jsme u našeho kocoura i psa přestali zcela používat repelentní přípravky a klíště je u nich raritou.
 
Díky konzumaci ječmene a chlorelly klíšťatům a komárům méně chutnáme.
 
Pokud přece jen krev sajícímu hmyzu chutnáte, neměli jste štěstí a borelióza se u vás objevila, nezoufejte. Zelené potraviny jsou osvědčenou podporou léčby. Zlepšují imunitu, snižují negativní dopad antibiotik a máme řadu pěkných zkušeností i u lidí s chronickou boreliózou.
 
Ječmen a chlorella u nich pomáhají s únavovým syndromem, neurologickými i kloubními potížemi. 
 
MDDr. Iva Dvořáková