Pokud se budete zamýšlet nad tím, co jíte, a budete si to užívat, snadněji snížíte svou hmotnost. Je to proto, že si budete více uvědomovat signály, které Vám tělo vysílá, a vycítíte, kdy už máte dost.
Těchto šest zásad Vám pomůže začlenit potěšení z jídla do každodenního života.
Vyčleňte si čas pro sebe. Pouze když jste uvolnění a nepospícháte, můžete si užívat – při jídle tedy, prosím, zpomalte! Nechte každé sousto rozplynout v ústech. Potěšení z jídla může zvýšit i společné stolování s přáteli nebo rodinou – pouze si dejte pozor, abyste se nenechali příliš unést.
Jednou za čas se odměňte, aniž byste z toho měli špatné svědomí – například kouskem čokolády nebo skleničkou vína.
Při jídle se soustřeďte pouze na to, co jíte. Často zjistíte, že se Vám rychle rozutekly myšlenky a zapomínáte se z jídla těšit. Místo televize nebo čtení novin si pusťte příjemnou hudbu.
Nečekejte na speciální příležitosti, chovejte se tak, jako by každý den byl výjimečný. Stůl ozdobte květinami nebo svícny a jídlo zakončete šálkem kávy nebo čaje.
Každému chutná něco jiného. Nenechte se ovlivnit módními trendy nebo chutěmi jiných lidí.
Potěšení přichází ze střídmosti spíše, než z přílišného přejídání, protože věci, které zažíváte příliš často a příliš intenzivně, ztrácejí svou přitažlivost. Ochutnávejte neznámá jídla a naučte se, že mít dost, neznamená být přesycený.
Dokonce i skvělý kuchař potřebuje léta praxe, aby odlišil jemné rozdíly v chuti a připravil skutečnou pochoutku. Buďte trpěliví a do každého jídla se vždy pouštějte se zájmem.
Kleine Schule des Genießens (Malá škola potěšení)
, Lutz & Koppenhöfer, 1983.